Emrullah İşler: Filistin Kudüs'tür, Kudüs tüm insanlığındır

Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler ?İsrail ne yaparsa yapsın Kudüs Filistin'dir, Filistin Kudüs'tür ve Kudüs tüm insanlığındır.? dedi.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 02 Haziran 2012 14:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) Türk Grubu Başkanı İşler, Filistin İşleri Daimi Komitesi'nin ilk toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, uluslararası toplumun Kudüs konusunda sergilediği hassasiyetin İsrail'in yanlış yolda olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

İsrail'e çağrıda bulunan Emrullah İşler, Filistin'de barış sürecinin canlandırılabilmesi ve anlamlı bir ilerleme sağlanabilmesi için yerleşim faaliyetlerine son vermesi ve başta 1967 sınırları olmak üzere nihai çözüm faaliyetlerine saygı göstereceğini açıkça taahhüt etmesini istedi. İşler, İSİPAB'a da bu yolda baskıyı sürdürmesi çağrısında bulundu.

Kudüs meselesine de dikkat çeken İşler, Kudüs'ün her üç tek tanrılı din açısından kutsal kabul edildiğini ve Müslümanların ilk kıblesi olarak İslam âleminde özel bir değeri olduğunu hatırlattı. Kudüs'ün farklı din, etnik köken, mezhep ve kültürlere sahip insanları yüzyıllarca barış ve hoşgörü içerisinde barındırdığını hatırlatan İşler, Filistinlilerin İsrail'in politikaları nedeniyle bugün karşı karşıya kaldığı koşulların tüm insanlık adına utanç ve üzüntü verici olduğunun altını çizdi.

Emrullah İşler, Kudüs'ün Müslüman ve Hıristiyan tarihini silebileceğini ve Filistinlileri buradan söküp atabileceğini sanan İsrail'in bu yanılgıyla şehrin binlerce yıllık tarihi ve kültürel dokusunu değiştirmeye çalıştığına dikkat çekti. Meclis Dışişleri Komisyonu Üyesi İşler, ?Uluslararası toplumun Kudüs konusunda sergilediği hassasiyet İsrail'in yanlış yolda olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.? şeklinde konuştu.

Emrullah İşler, konşmasını ?Tüm dünya, İsrail'in Kudüs'e ve barışa daha fazla zarar vermesine engel olmalıdır.? çağrısıyla bitirdi.

Filistin İşleri Daimi Komitesinin iki gün sürecek ilk toplantısına, Türkiye'nin de içinde bulunduğu, Filistin, Bahreyn, Burkina Faso, Kamerun, Endonezya, Çad, Fas, Iran, Irak, Ürdün, Senegal ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden gelen aralarında milletvekili ve kabine üyelerinin bulunduğu temsilciler katılıyor.

Toplantı çerçevesinde, Filistin halkının on yıllardır içinde bulunduğu güçlük ve sıkıntılar, üç semavi dine ev sahipliği yapan Kudüs'ün statüsü, İsrail tarafından sürdürülmekte olan yasa dışı yerleşimler, Gazze Şeridi'ne uygulanmakta olan hukuk ve insanlık dışı abluka ve Filistinli tutuklulara İsrail hapishanelerinde yapılan kötü muamelenin ele alınması planlanıyor.

İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği (İSİPAB) ise üye ülkelerin parlamentoları arasında tüm İslam dünyasını ilgilendiren güncel sorunların ele alındığı bir istişare ve eşgüdüm platformu. Teşkilat kurulduğu 1999 yılından beri düzenlediği olağanüstü Gazze toplantıları ve Kudüs toplantısıyla, başta Filistin davası olmak üzere İslam dünyasının ortak meselelerinin gerek üye ülkelerde, gerekse tüm dünyada tartışılmasına çalışıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber